De koolkoerier

Onbekend zelfportret Tweris duikt op

Een tot dusver onbekend zelfportret van Tweris is opgedoken. Het stond plotseling voor de deur van de bekende kunstdetective Art Koolbrand, die het daar ook niet had verwacht. ‘Het komt niet vaak voor dat je zomaar zo’n bijzonder werk voor je deur vindt’, zegt Koolbrand. Het olieverfschilderij is gesigneerd en gedateerd, maar tot dusver nergens beschreven in de kunstwereld van Korgilië. ‘Dat maakt het zo speciaal’, aldus Koolbrand.

Het werk is een zelfportret van Tweris uit zijn vroege Triangelperiode (2006), waarin alles in het driehoeksperspectief getrokken werd. Een bepaalde waarde aan dit werk hangen is erg lastig, vindt Koolbrand, omdat er erg weinig vergelijkbare schilderijen op de markt zijn. ‘Daar liggen toch vooral de Dolfies en Elpens, maar niet zoiets als dit. Ik denk dat elk museum in Korgilië dit werk graag in de collectie zou willen opnemen’.

15 jaar Tweris!

In november 2020 bestond Tweris 15 jaar en om dat te vieren hebben we de site vernieuwd! Dit is de vijfde site van Tweris. Op deze website staan nu alle stripverhalen van Tweris (korte en lange) in een hoge kwaliteit afgebeeld. Tweris begon als een verhaaltje in pdf-vorm in november 2005, de eerste website werd in 2007 gemaakt met het programma iBlog. Eind dat jaar werd deze website genomineerd voor de Gouden Apenstaart-prijs.

De vier voorgaande sites van Tweris, uit 2007, 2009, 2010 en 2015.

Prijs voor irritantste tv-reclame weer uitgereikt

Koolkoerier logo 2008

De organisatie ‘Stop de reclames’ organiseert elk jaar een wedstrijd voor de irritantste tv-reclame. 56% van de stemmers vond het tv-spotje van de wedstrijd zelf het irritantste, het spotje van de koolkoerier kwam op plaats twee. Het is al de vierde keer op rij dat de organisatie het prijsgeld van 10.000 euro op zijn eigen rekening kan storten. Door onze krant wordt onderzocht of de koffie-oorlog er iets mee te maken heeft dat ons spotje zo hoog eindigde.

Archief: Tweris onvindbaar?

Het schijnt dat Tweris is gesignaleerd in buurland Mersië. Naar verluidt is hij sinds de koolcrises uitbrak in 2010 op zoek gegaan naar werk in het buitenland en wordt nu uitgebuit als koolsteker tegen een miserabel loon. Buurman Elpens is het beter vergaan, hij heeft de Koolloterij gewonnen en leeft nu gerieflijk aan de kust van Sumero. Van onze helden worden daarom geen nieuwe avonturen meer verwacht.

UPDATE: Tweris is terug, lees hier alles over zijn terugkomst!

Archief: Winterkwaaltjes

Wij vroegen Tweris en Elpens om een interview over hun winterkwaaltje. “Een week geleden merkte ik dat ik groenig werd en sinds een dag of twee lig ik in bed”, heeft Tweris ons verteld. Het winterkwaaltje groenhuid, waar Tweris mee te maken heeft, komt meestal door een overdosering vitamine K, OO of L, wat veel zit in bijvoorbeeld koolsoep. Maar ook bij Elpens was het mis, hij zei :”Gistermiddag keek ik in de spiegel en zag ik dat mijn schild wit was”. Dit fenomeen heet schildontkleuring, wat typisch iets voor in de winter is. Een beetje koolcrème elke ochtend is voldoende. Helpt de koolcrème of het mijden van koolsoep niet, dan kunt u het best bij kliniek K. Oolman te Sumero gaan. Hij is specialist op dit gebied en liet ons weten : “Vaak helpt een beetje waspoeder door het eten en drinken ook, als u niet de kuur ‘katoeneten’ in mijn kliniek wilt volgen”.

Tweris met de eerste verschijnselen van groenhuid en Elpens met schildontkleuring

Reacties op dit bericht:

Tweris: “Elpens, jij ziet toch altijd al wit van jaloezie op mijn koolveldje, dus door die schildontkleuring zie ik geen verschil”.

Elpens: “Nou jij dan Tweris, jij bent in dit geval groen en anders geel van woede omdat ik je altijd te slim af ben!”

Archief: Koolkredietcrisis

Is een deel van onze journalisten helemaal naar de hoofdstad van Mersië gereisd voor een verslag van de koolkredietcrisis, blijkt dat de oorsprong van deze crisis gewoon in Korgilië ligt. Al met al een dure grap, vandaar dat er geen plaatjes in deze editie van onze krant staan. De oorsprong van deze crisis terug te leiden tot Elpens Kolenraper, daarom hebben we hem een paar vragen gesteld.

Wanneer was de oorsprong van deze crisis?

“Dat was op 16 mei vorig jaar”.

Zou je ons wat meer informatie willen geven over die dag?

“Tuurlijk, de dag begon heel gewoon, maar na het middageten zag ik dat ik door mijn kolenvoorraad heen was. Dus ging ik bij Tweris wat kolen ‘halen’. En nou daarna ging het snel, Tweris had geen kolen meer om te verkopen en kon daarom geen nieuw koolzaad meer inkopen in het buitenland. Daarna moest iedereen zijn eigen koolzaad importeren, wat Tweris eerst altijd deed. Daardoor werden de kolen duur, aangezien Tweris altijd grote hoeveelheden kon importeren en een gewone burger niet, dat iedereen geld moest lenen bij de KoolKrediet bank, die bank moest op zijn beurt weer geld lenen. Maar toen niemand die schuld nog kon betalen ging de grootste bank van Korgilië, de KoolKrediet bank, failliet”.

Daarna liep Elpens weg bij onze interviewer omdat hij naar eigen zeggen ‘honger’ had. Toen hebben wij Elpens gevraagd of hij de dupe is van deze crisis:

“Nou niet bepaald, ten eerste heb ik die ‘gehaalde’ kolen voor veel geld kunnen verkopen en ik heb voor een prikje allerlei dingen van de KoolKrediet bank kunnen kopen.”

Ook de plaatselijke juwelier, Katus, heeft veel voordeel van deze crisis: “De kolen zijn echt hun gewicht in goud waard, dat is nu zelfs een heel goede deal. In deze maand heb ik evenveel winst gemaakt als in het hele eerdere jaar”.

Reacties op dit bericht:

Tweris: Ik snap echt niet waarom het stelen van kolen nog steeds niet verboden is, door deze grap ben ik ook nog eens mijn baan bij de KoolKrediet bank kwijt.

Politieman: (reactie op het bericht van Tweris) Het zou voor een stilstand van de Korgiliaanse economie zorgen, en zeker in deze crisistijd is dat ondenkbaar. Als je zelf geen baan hebt zul je hier blij mee zijn! En zo hoeft niemand in ons land honger te lijden.

Archief: “We hebben maar geluk gehad”

In dit interview praten we met de beroemde professor R. Doemdenker.

Professor waaruit kunt u concluderen dat 2010 een ongelukkig jaar wordt met veel rampen en ongelukken?
‘Nou volgens mijn nieuwste formule moet dat wel ja’
Wat is die nieuwe formule dan?
‘Je neemt alle getallen van het jaarcijfer en telt ze bij elkaar op. Op deze manier: 2+0+1+0 =3. En aangezien de uitkomst geen 4 is wordt het dus een pech jaar’
Dus 2011 wordt een geluks jaar?
‘Ik denk het wel’
En in het jaar 12.346 dan (zomaar een voorbeeld)?
‘Ehh Ehhh, dat soort vragen stel je niet aan iemand die is afgestudeerd. Maar ik denk dat zodra mijn geweldige formule niet meer werkt, de aarde wel is verwoest.’
Toch zijn er wel erg veel jaren die volgens u een rampen jaar zouden moeten zijn.
‘Maar in welk jaar gebeuren er nou geen rampen?’
In 2011 dus!
‘Nou dat is nog niet gezegd, want twee 1en en een 0 is nooit een goed voorteken.’
Ja, op die manier kan ik het ook
“Nou verzin het maar hoor, lukt je niet!”

Hierna is de professor woest weggelopen en koffie gaan zetten. De krant heeft nooit meer iets van hem vernomen.